5 Stappen: Hoe start je een viskwekerij?

Als viskweker in Oirschot (Noord-Brabant) krijg ik regelmatig vragen over het starten, opzetten of beginnen van een viskwekerij in Nederland en in het bijzonder het kweken van de meerval. Daarom hier een korte introductie met een stappenplan en enkele tips voor als je van plan bent om ook meervallen te gaan kweken. Het stappenplan is geen garantie tot succes, maar het geeft hopelijk iets meer informatie dan op het internet in eerste instantie te vinden is. Ik hoor het dan ook graag als er aanvullingen zijn.

Inleiding

Het opzetten van een viskwekerij kan een interessante manier zijn om inkomen te genereren. Waar de afgelopen jaren de visvangst enorm is gestegen, geldt dat ook voor de viskweek. In 2007 was meer dan een derde van het totale visaanbod in de wereld afkomstig uit viskwekerijen. Er is een verandering zichtbaar van het vangen van vis, naar het kweken ervan (visteelt). Sommige vis, zoals kabeljauw, waren eerst lastig om te kweken, maar door verschillende doorbraken is het nu ook mogelijk om deze vis te kweken voor consumptie. De meerval daarentegen wordt al generaties lang gekweekt in Afrika, Azië, Noord-Amerika en Europa. In de Verenigde Staten was de gekweekte meerval zo populair dat ze er in de jaren 80 zelfs een speciale National Catfish Day kregen.

Stap 1: Bepaal voor jezelf of je groot of klein wilt beginnen

Voor het opstarten van een commerciële viskwekerij voor het kweken van meerval heb je een redelijk startkapitaal nodig. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je viskwekerij. Het voordeel van het hebben van een grote operatieve viskwekerij is dat je meer meerval kan produceren voor minder geld per pond. Dit komt omdat verschillende kosten lager worden naarmate de hoeveelheid stijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inkoop van voeding voor de vis, maar ook stookkosten en dergelijke.

Waar in het buitenland de meeste meerval in vijvers wordt gekweekt is dat in Nederland niet het geval. Je moet dan ook rekening houden met zaken als pompen om het zuurstof in het water op peil te houden, maar ook de temperatuur van het water zal altijd rond de 19 a 27 graden Celsius moeten liggen. Over het algemeen kunnen vissen niet goed tegen extreme temperatuursverschillen, maar de meerval is een sterke vis. Naast de keuze voor een groot of klein viskweekbedrijf is er ook nog de keuze voor de vissoort. In Nederland zijn er naast de meerval nog meer populaire vissoorten zoals paling, tilapia, forel en allerlei zeevissen en kreeftsoorten. Elk hebben ze hun voor- en nadelen. Ook binnen de soorten heb je verschillende handelsbenamingen. Voor het kweken van meerval in Nederland zijn dat de Afrikaanse meerval (Clarias Gariepinus), de Europese meerval (Siluris Glanis) en de Claressa meerval (Heterobranchus Longifilis) populair.

Stap 2: Bepaal wat je afzetmarkt gaat zijn

Het kweken van de vis is één ding, maar je moet je vis ook kwijt kunnen. Afhankelijk van je afzetmarkt kun je een marketingplan opstellen. Bij een kleine viskwekerij kun je aan huis verkopen of zijn er wellicht lokale restaurants die je vis op de menukaart willen zetten. De consument ziet graag wat ze koopt. Hun voorkeur gaat doorgaans uit naar verse vis in plaats van vis uit het vriesvak van de supermarkt.

Stap 3: Weet wat je uitgaven zijn

Als je veel winst wilt halen uit je viskwekerij, dan is het belangrijk dat je je kosten zo laag mogelijk houdt. Dit geldt overigens voor elke soort onderneming die je start. Het klinkt logisch, maar het is een veelgemaakt fout. Door exact bewust bij te houden wat je uitgaven zijn kun je je winst verhogen. Terugkerende uitgaven waaraan je moet denken: voedsel, elektriciteit, energiekosten, uitrusting, water, reparaties en als je van plan bent om je vis zelf te slachten komen daar nog meer uitgaven bij.

Stap 4: Zoek uit welke vergunningen je nodig hebt

In verband met voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en omgeving is het van belang te informeren welke vergunningen je moet bezitten voor het starten van een viskwekerij. Hiervoor kun je het beste even langs gaan bij je lokale gemeente. Als viskwekerij val je onder een aquacultuurproductiebedrijf. Aquacultuurproductiebedrijven dienen in het bezit zijn van een vergunning die verleend wordt door de NVWA (artikel 2.1.1 van de Regeling aquacultuur om artikel 4 van Richtlijn 2006/88/EG). Het gaat over viskwekerijen en kweekgebieden van weekdieren.

Stap 5: (Her)ken de symptonen van visziektes

Het kweken van de vis moet met zorg gebeuren. Zoals eerder aangegeven moet de omgeving van de vis ideaal zijn om de gewenste groei te zien. Zo moet het water van de juiste kwaliteit zijn (zowel de waarden als de temperatuur) en de meerval volgens een plan gevoerd worden. Zelfs bij de meest ideale omstandigheden kan het voorkomen dat er een vis ziek wordt. Hierbij is het zaak dat dit snel herkend wordt en deze in quarantaine wordt gezet om zo besmetting te voorkomen. Er wordt aangeraden om voor het starten van een viskwekerij een cursus te volgen.

Tips 

– Zorg voor een voedingsschema waarbij de hoeveelheid voedsel stijgt naarmate de vis groeit
– Werk met waterkwaliteit kits om zo regelmatig de kwaliteit van het water te controleren
– Een alarm kan je waarschuwen als er geen water meer stroomt door bijvoorbeeld uitvallen van stroom
– Verdiep je het kweken van vis door je aan te melden bij magazines of verschillende forums

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je viskwekerij? Jack van der Schoot kan je met zijn ervaring helpen in de vorm van persoonlijk advies. Een afspraak is te boeken via info@viskwekerijdestroom.nl. Er wordt hiervoor een vergoeding gevraagd.

Binnenkort start, bij voldoende aanmeldingen, een nieuwe exclusieve cursus viskweken. Klik hier voor meer informatie.

92 thoughts on “5 Stappen: Hoe start je een viskwekerij?

 1. geachte heer van der schoot, graag willen wij uw kwekerij bezoeken op 21 augustus met 6 personen, wij zien uw antwoord hierop met belangstelling tegemoet, vriendelijk groet, joop van veenendaal

 2. Voor je begint met het kweken van meerval zou ik eerst maar eens contact opnemen met echte meervalkwekers. Die kunnen je vertellen hoe de meervalmarkt in elkaar zit.

 3. Geachte heer van der schoot, hoeveel kost het om te boeken voor een bezoek bij uw kwekerij?

  En kan ik in mijn tuin ook een kwekerij starten?

  Ik loop al jaren mee om vissen te kweken voor consumtie , maar weet niet hoe te beginnen. Maar steeds voel ik de drang om het te proberen.

  Met vriendelijke groet,
  Dhr. A.A. main
  a.main1@chello.nl
  Rotterdam

 4. Geachte Heer,
  ik wil gaan kweken met de surinaamse kwikwi
  en dan met name de litioralle ?
  kan u mij hier wat info over geven

  m.v.g. Chedie

  • Beste Chedie,

   Leuk dat je wilt beginnen met het kweken van vis! Wij kweken meerval met een recirculatiesysteem en zijn eerlijk gezegd niet bekend met het kweken van de kwikwi, helaas.

   Succes!

    • Was erg benieuwd of kweek met kwikwi is gelukt.
     Ik heb zo’n 15 jaar geleden een poging gewaagd maar was niet gelukt.

     Hoor graag van u

 5. Beste,
  Graag wil ik wat advies winnen over het opzetten van een viskwekkerij in Afrika (Ghana).
  Ik heb een groot stuk land in de achterwijk van de hoofdstad en wil daar een viskwekkerij beginnen. Het ontbreekt mij aan kennis, ik heb absoluut geen idee hoe ik moet beginnen, graag u advies.
  gr. Amadu

 6. hallo,

  leuke website ,ik heb zelf 7 jaar bij een paling kweker gewerkt dit kwam erg precies
  prachtig werk vooral als je s, avonds nog even ging kijken dikke kluiten vis onder de voertrechter daar kon ik wel veel van genieten
  is er goede handel in de meerval ze zijn in ieder geval erg lekker
  alleen ik heb ze al in een tijd niet gehad

  hoi

  • Bedankt voor de leuke reactie Sjoerd. De Meerval is een lekkere maar ondergewaardeerde vis. Onze bedrijfsopzet richt zich vooral om de Meerval bekend te maken aan een groot publiek.

 7. Geachte heer van der schoot,
  Wij hebben de gedachten om met een viskwekerij beginnen op een eiland in de caraibische gebied.
  We hebben absoluut geen kennis en hoop dat u ons hiebij kunt helpen.
  Graag zie wij uw bericht tegemoet.
  Vriendelijke groet,
  Andy Benschop

 8. Beste meneer van der Schoot,

  Voor mijn opleiding moet ik business plan schrijven ik heb gekozen voor het onderwerp viskwekerij omdat ik het kweken van vis erg interessant vind. Heeft u voor mij misschien nog tips of plan die u gebruikt heeft voor het opzetten van uw bedrijf. Iig alvast bedankt voor de super handige info op uw website!

  Met vriendelijke groet,
  Suzanne

  • Bedankt voor het leuke compliment! En erg leuk dat je zoveel interesse hebt in het kweken van vis. We gaan je even een mailtje sturen met betrekking tot je vraag.

 9. Beste,

  Ik ben bezig met voorbereidingen om een ‘stedelijke kas’ te bouwen; een kas in mijn achtertuin in Almere waar ik met behulp van aquaponics in mijn eigen vis en groente wil voorzien.

  Ik lees hier en daar dat europese meerval erg lekker is en ook beter tegen koud water kan dan de afrikaanse variant. Dit vind ik interessant omdat ik in een duurzame omgeving eigenlijk zo min mogelijk wil hoeven stoken.

  Weet u nog betere alternatieven?

  Groet,
  Fred

  • Klinkt als een uitdagend project, leuk!

   Ik denk dat er op dit moment nog te weinig bekend is over welke vis de juiste daarvoor zou kunnen zijn, pioniers als u verdienen alle lof en medewerking om uiteindelijk in ieder geval bij de meest ideale vis uit te komen. Daar we in de wereld enorm veel keuze hebben is de uitdaging te komen tot die ideale vis. Onderzoek maar vooral creativiteit (ook in denken en ondernemen) kan ons een heel eind brengen.

   Zodra de pioniers maar een beetje medewerking zouden krijgen van de lokale en hogere overheid kan het vliegwiel langzaam in gang gezet worden.

   Succes!

 10. Mijn (iraanse)man en ik hebben het plan om een kleinschalige viskwekerij in Iran te beginnen. Als voorbereiding willen we thuis in de schuur in NL wat gaan uitproberen met een paar setjes van bv Tilapia. Kunt u ons misschien wat tips geven wat we hier allemaal voor nodig hebben en waar we aan moeten denken? Bij voorbaat dank voor uw moeite, mvrgr

 11. Leuke site ik ga met een vriend van me ook vissen kweken en als ik vragen heb zal ik die zeker aan jullie stellen over een vissenkwekerij

 12. Beste Jack,

  Ik heb recent een kleinschalig aquaponics systeem opgezet met guppen en een raamtuin. Nu wil ik dit graag groter op gaan zetten met een tilapiakweek. Ik heb veel gelezen over het kruisen van de Oreochromis Hornorum (m) met de Mossambica (v), deze zouden het meeste mannelijk nageslacht geven. Waar het mij op het moment aan schort is een goed afnamepunt voor de vissen. Andere ondersoorten die goed zijn voor consumptiekweek zijn natuurlijk ook prima. Ik hoop dat u mij hierin verder kunt helpen.

  Mvg,
  Fiona

 13. Hoi ik en mijn vrouw willen graag een meerval kwekerij beginnen in Oekraine, zou u mij wat meer informatie willen geven over de kostprijs van pootvis

 14. Hallo

  Wij zijn bezig met een stuk land om daar iets op te zetten,ook willen wij daar een viskwekerij beginnen,om een aantal dingen op papier te zetten hebben we een indicatie van een kostprijs nodig om een viskwekerij te starten, en of het rendabel is.

  Kunt u mij een indicatie geven waar wij aan moeten denken (kleinschalig)

  Met vriendelijke groet
  Theresia Herrema

 15. beste

  ik wil graag een opleiding volgen voor het leren vis kweken kan u mij een adres of iets dergelijks bezorgen. als het een kleine moeite mag zijn met voorkeur in België maar Nederland zou ook al goed zijn.
  met vriendelijke groeten
  robby

 16. Beste heer/mevrouw,

  Ik wil graag zelfstandig en duurzaam ondernemen. Ik heb een enorme passie voor vis en wil hier graag mijn beroep van kunnen maken. Nu ben ik echter overenthousiast. Ik wil alle soorten vissen, kreeften en krabben kweken, maar helaas gaat dit niet haha.

  Graag zou ik van u horen hoe het mogelijk is om kleinschalig een commerciële viskwekerij te beginnen. Welke spullen heb je nodig en welke vissoort is het meest lucratief?

  Ik hoop spoedig iets van u te horen!

  Met vriendelijke groet,

  Robbie

 17. Beste Heer/mevrouw,
  ik wil graag een viskwekerij beginnen in Guinee
  zal iemand me helpen welke spullen en welke vissoort is goed voor Afrika.
  Met vriendelijk groet
  Adam

 18. Hoi.

  Ik zou ooit graag een viskwekerij beginnen voor goudvissen.
  Ik heb nu al een mini kwekerijtje met 4 vissen waarvan ik maandelijks 3 keer eitjes krijg. Hoeveel vissen zou ik nodig hebben om een beetje een goed bedrijf te hebben? En is goudvis ook eetbaar?

 19. Hallo, ik zou graag voor nu tilapia(kleine opzet )willen proberen te kweken. Ik heb totaal geen verstand van maar heb e.a. gelezen en zou later in de toekomst in Zuid Amerika willen beginnen

 20. geachte medelander

  ik ben werkzaam in benin bij een mining company,om ons heen zijn verschillende kwekerijien van de catfish en tilapia,,ze worden gekweekt in mudponds,ik wil het beter gaan doen ,met electriciteit voor de pompen, filter,s ,en meer dichtheid van de vis,,heb klein beetje ervaring met vissen,,het grootste probleem zal het vinden van kunststof basin,s zijn,,ivm makkelijker schoonmaken ,,ipv betonnen basins,het moeilijkste en duurste is het voer hierzo,,

  mvgr joris uit cotonou benin

 21. geachte heer Schoot,

  ik wil graag een viskwekerij beginnen hebben verder geen kaas gegeten over dit onderwerp. ik denk eraan om de vijver af te bakenen met vijverfolie kan dit of kunnen vissen niet tegen bepaalde stoffen die uit het kunststof in het water terecht komt.

  en wat eten vissen eigenlijk en hoe herken je bepaalde ziekten in een grote plas met water.

  alvast bedankt,
  met vriendelijke groet

 22. Geachte heer,

  Ik heb een biologische kwekerij via aquaponics in een polycarbonaat kas opgezet.
  Aankomende week wordt hierin een verwarmingssysteem aangebracht. De bakken met vis zijn al verwarmd. Ik heb 3 bakken van 1500-1800 ltr. die goed zijn voor 4500 ltr groeibed. Uitgaande van 20-25 vissen per 500ltr groeibed moet ik er dus een kleine 200 hebben. Omdat ik nog niet wist wat voor vis ik hierbij zal kweken zit er nu alleen nog Koi karper in. Inmiddels zijn de tilapia al afgevallen vanwege de te hoge temperaturen die ’s winters moeilijk gelijk te houden zijn. Ik heb inmiddels met andere gelijkgestemden gesproken en allen raden mij aan om met de Claressa te beginnen.
  Ik zit heel mijn leven al in de aquarium en vijvervis. De basis heb ik dus wel.
  Kunt u mij vertellen wat inkoop van pootvis kost? Kunt u mij ook een schema sturen met de ideale watertemperaturen en waterwaardes?
  En wat is de ideale consumptiemaat en hoelang heeft de vis nodig om tot dit punt te groeien. Na een beetje googlen kwam ik op 37 dagen. Kunt u daar uitsluitsel over geven?

  Mochten er nog kosten aan zitten, moet u het maar zeggen.

  Met vriendelijke groet,

  Ferry

 23. Beste heer/mevrouw,
  Ik ga een meerval kwekerij beginnen maar ik zit met het filtersysteem.
  Het wordt een 18 kubiek systeem.
  Stelregel: 1 kubiek druppelfilter voor 1 kubiek water klopt dat?
  ongeveer 250 vissen per kubiek

  Mvg

  Ton

 24. Wie zou samen met mij willen beginnen met tilapia en kwie kwie teelt in Suriname. Met daaraan gekoppeld groente teelt? Aquaponics

  Groetjes

  • Beste Orlando, loop ook met het idee om meerval en kwie kwie te gaan kweken, Heb al heel veel info verzameld, en op de grootste visbeurs van europa geweest. Misschien kunnen wij een keer samen zitten en over onze ideeen praten.
   Mvrgr.
   Irwin

 25. Hallo.

  Ben in bezit van een garage van 150m2 in afrika.
  daar wil ik een viskwekerij beginnen.
  wil graag wat hulp van u en en heeft u misschien ook 2de hands spullen voor mij te koop.

  M.v.g

  I.akkouh

 26. Ik heb een visvijver gekocht om als commercieel karperwater te gaan exploiteren. Nu wil ik van de vissen die ik gekocht heb ook zelf nakomelingen gaan opkweken.

  Ik zou graag een keer met u praten over de mogelijkheden hiervan

  Gr

 27. Ik heb een visvijver gekocht om als commercieel karperwater te gaan exploiteren. Nu wil ik van de vissen die ik gekocht heb ook zelf nakomelingen gaan opkweken.

  Ik zou graag een keer met u praten over de mogelijkheden hiervan

  Gr

 28. Hallo.
  Ten eerste wat een leuke site en informatief.
  Graag zou ik willen weten wat het kost om een kleine forel/meerval of dergelijke viskwekerij opzetten kost.
  Alvast hartelijk dank gr jan

 29. hallo, ik ben van plan Channa Micropeltes (rode slangenkop) te gaan kweken.

  ik ben een beginner dus ik zoek eerst zo veel mogelijk informatie over hoe ik dat moet aanpakken.

  zou u mij in korte details wat tips kunnen geven?

 30. Geachte heer van der Schoot,
  Met mij wens ben ik ontzettend blij dat ik uw site gevonden heb,ik en mijn broer dromen ervan om in zuid Amerika te gaan beginnen met vis kweken en voor deskundig advies zouden wij graag uw kwekerij willen bezoeken, wij zouden heel graag willen wat de bezoekkosten voor 2 personen is.

  Met vriendelijke groeten,

  Jan Bodie.

 31. Ik wil graag reageren op het oproep van de heer Orlando Vervuurt,ik woon in Amsterdam ik ben bezig met remigratie,van mijn ex schoonvader krijg ik in Commewijne een ideaal stuk grond enkele hectaren met daar achter stromend kreek.

  Neem ajb contact op wie weet.

  Met vriendelijk groet,

  Bodie.

 32. Beste Irwin,

  Mijn reactie naar Orlando geld ook voor jou hoor, dus,laat van je horen.

  Met vriendelijk groet,

  Bodie.

 33. Geachte heer van der Schoot,

  Graag zou ik en mijn broer uw kwekerij op 03 maart 2015 willen bezoeken en graag van u de nodige informatie om in zuid Amerika een vis kweekbedrijf op te kunnen zetten.

  Wij kijken vol spanning uit naar bevestiging van ons afspraak.

  Met vriendelijk groeten,

  Bodie.

 34. Beste,
  Ik heb jonge levende forel nodig (30 – 60 gram per stuk) hier heb ik er ieder jaar 60 stuks van nodig.
  Weet jij een adres waar ik deze minimum aantallen kan kopen/bestellen?

 35. Beste,

  Voor mijn aquaponics systeem heb ik vissen nodig. Naast karper & koi ben ik ook op zoek naar jonge levende forel (30 – 60 gram per stuk).

  Weet jij een adres waar ik deze minimum aantallen kan kopen/bestellen?

  Bijvoorbaat dank voor de informatie.

  • Beste,

   Voor de mensen op zoek naar pootvis forel:
   in Ruurlo in Gelderland (regenboogforel, goudforel).
   0624801315
   En in Vortum Hallum in Brabant (regenboogforel)
   0651831739.

 36. Hoi ben net gisteren terug van 7 maanden suriname. Ik heb daar 4 vijvers gemaakt elk 13 meter bij 5 meter. in de eerste heb ik rode tilapia,s de 2e zwarte tilapias en kwie kwie in de andere. Waar ik wel last van heb is dat er veel roof vogels zijn die soms onder het net gaan om de van de vissen te smullen. Verder heb ik advies nodig hoe ik anacondas kan weg houden en andere water slangen dit is echt een probleem.

  • Hoi Orlando,

   Gaaf dat je zolang in Suriname bent geweest en daar aan de slag bent gegaan met die grote vijvers. Van anaconda’s en en roofvogels hebben wij met onze viskwekerij in Nederland gelukkig geen last van.

   Wellicht dat iemand anders die je reactie ziet, je kan helpen. In ieder geval nog veel succes en plezier met je kwekerij!

   • Orlando,

    Erg leuk om te horen dat je iets in Suriname onderneemt.
    Ik zou het erg leuk vinden om eens een kijkje te nemen.
    Ik woon zelf al meer als 15 jaar hier en zou ook willen kijken naar de mogelijkheden van viskwekerij.
    Ik zou graag in contact met je komen.

    De vriendelijke groeten,

    Rendy

  • Beste heer Orlando goedeavond
   Alles goed met u
   Bent u nog steeds bezig met het kweken van tilapia en kwikwi
   Kunt u mij een email sturen aub
   Ik ben Dinesh
   U kunt mij privé een email sturen
   Mijn emailadres is
   dienesh2007@gmail.com

 37. Goedemorgen,

  Ik woon inmiddels 7 jaar in Uganda en wil graag starten met het kweken van Tilapia.
  Ik kan een basin maken van 23 kuub, direct naast het Victoria meer.
  Mijn plan is om met fingerlings te starten en dan door te kweken naar consumptie vis.
  Opzet is om het water uit het meer te gebruiken.
  Ik wil eigenlijk constant het water uit het meer oppompen en vanuit het basin weer laten terug stromen.
  Dus geen filter etc.

  Mijn vraag is, hoe groot zou de doorstoom capaciteit moeten zijn? de getallen die ik op internet vind zijn zeer uiteenlopend…

  Ik hoop op een antwoord vanaf uw kant.

  Met vriendelijke groet,

  John van Vredendaal

 38. Wij zijn bezig met het opstarten van een wormenkwekerij en zoeken afnemers. Is dit interessant voor u?

 39. Geachte Hr.v.d.Schoot
  In een eerder schrijven vroeg ik U waar Europese meerval vissen te koop waren,ik kan U berichten dat in Portugal volop meervallen zitten,ben nu eigenaar van 80 Europese meervallen,waar ik aquacultuur mee wil opzetten,kunt U mij vertellen hoeveel vissen op een kubiek meter gehouden kunnen worden,en wat ze zoal eten .en hoeveel,de vissen zijn tussen de 15 en twintig cm.op dit moment krijgen ze mais uit blik ,kattevoer,en kook ik kip en gooi deze in kleine stukken in het water,op 19 februari 2014 schreef Fred Leeflang dat hij soort gelijks wilde opzetten ik zou graag met hem in kontact komen betreffende uitwisseling van informatie
  bij voorbaat dank Tonnie

 40. beste dhr/mw momenteel ben ik net uit nigeria en nu wil ik een viskwekerij opzetten maar ik mis nog enige ervaring hierin is het mogelijk om bij u bedrijf ervaring op te doen in de praktijk zo dat ik mij kwekerij kan starten over paar maanden ik ben bereid om eventueel dit vrijwillig te doen.de land en contacten heb ik al opgezet of zijn er adviezen die u mij kan geven zoals voeding het herkennen van een zieke vis ect.hopelijk kunt u mij helpen en zie ik u reacktie tegemoet.
  vriendelijke groet.

 41. Goeden dag.
  Ben op Zoek naar een ervaring rijke companion om een vis kweekerij optezeten in marokko.heb 5 hektare grond electra en zoet water aanwezeg en een water put dat 4 mtr qub per uur geeft .verguningen voor hét project is geen pree.
  al vast bedaankt
  met vriendelijke grote
  Badr eddine

 42. Mijn vriend en ik gaan meervallen en steuren kweken in een bazin van 40 bij 15 bij 2. Het water bestaat vooral uit regenwater. Moet in het bazin een pomp? Of kan het ook zonder?

 43. Goeden dag.
  Ben agrarier die wil over stapen naar vis kweek
  Kunt u mij daar bij helpen aub
  Het liefst wil ik heel graag een oplijding er voor doen en stage
  bij voor baat dank
  Friendelijke groeten badr

 44. Goede dag,

  Ik ben bezig een kleibe salmoniden kwekerij te/starten.
  Vandaag kreeg ik beziek van de nvwa en ik ben me/er bewust van geworden dat ik:toch nog wel wat zaken moet onderzoeken.
  Graag wilde ik:een keer uw kwekerij bezoeken om te bekijken hoe ik bepaalde zaken moet gaan aanpakken om het voor de wet goed te doe.

  Ik hoor het graag van u.

  Groet,
  P hermans

 45. wij hebben een groot bad en een grote ruimte
  voor het plaatsen van bakken,is er iemand geinteresseerd in dit geheel,ps er is een compleet water beheersplan

 46. Geachte Heer van der Schoot.
  Met belangstelling heb ik uw site bekeken.
  Wij hebben jaren geleden paling gekweekt.
  We zijn hier 10 jaar geleden mee gestopt.
  Het is een kleine kwekerij, staat er nog netjes bij ( te koop op marktplaats)u heeft contact met mensen die vis willen kweken.Het zou misschien geschikt zijn om meerval te kweken , we vragen er weinig voor € 5000,00
  Met wat aanpassingen zou het weer in gebruik genomen kunnen worden.Misschien weet u iemand die belangstelling heeft.De kwekerij moet weg omdat we de woning te koop zetten.
  Vriendelijke Groet Bea Hornstra

  • Hoi Bea,

   Bedankt voor je leuke reactie. Als je de kwekerij nog niet kwijt bent, mag je hier de link van Marktplaats delen. Dan kunnen mensen direct contact met je opnemen als ze interesse hebben.

   Succes met de verkoop!

 47. Hallo
  Ik ben 14 jaar oud en ik heb een vijver in mijn tuin. Mij lijkt het leuk om ook een kwekerij te beginnen. Is het voor mij wel of niet verstandig om dit te gaan doen? Ik weet namelijk ook niet precies wat een kwekerij allemaal inhoudt.

 48. Bedankt voor de mooie website ,en uw reply op de reacties,Ik heb grote belangstelling om in een gesloten circuit op eigen grond te beginnen met ,meervallen en andere tropische vissen te kweken.Maar mis de kennis en knowhow.Graag uw handre3iking in de vorm van een schriftelijke cursus of via internet,natuurlijk tegen betaling.Ik ben gepensioneerd en woon thans in Suriname.
  Dankt en de vriendelijke groeten
  Mat

 49. ik heb het plan om een kleinschalige viskwekerij in België te beginnen. Kunt u mij misschien wat tips geven wat ik hier allemaal voor nodig hebben en waar ik aan moeten denken?

  Trouwens hoeveel vraagt u voor consultatie( kliene opleiding)?

  Alvast bedankt

 50. beste,

  Ik zou graag als hobby (vanwege passie voor vis in het algemeen) starten met kweken van forel… Ik vind echter enkel regenboogforel om mee te starten. Ik vraag me af waar ik andere soorten (bvb. bruine forel) kan vinden

  dank alvast

 51. Geachte Heer van der Schoot,

  Zoals sommige anderen op deze link wil ik ook meerval kweken. Maar alleen voor eigen gebruik. En alleen maar omdat ik in Nederland graag net zo lekker wil eten als in Thailand. Er is in Thailand een heel beroemd gerecht, een salade eigenlijk, met de naam Yam Pla Duk Foe. “Catfish salad” in het Engels (klinkt wat minder erg dan “meeval salade”.
  De vis wordt van de graat geschraapt en dan gefrituurd om vervolgens met wat rouwe papaya en andere vruchten geserveerd te worden met – natuurlijk – een heerlijke Thaise dressing.

  Ik heb begrepen dat er wat afzetproblemen zijn met Meerval in Nederland (vanwege het ontbreken van een certificatiesysteem) and ik zou daarom willen suggereren eens bij Thaise restaurants langs te gaan om te zien waar die hun catfish (oftewel “pla duk” oftewel “meerval”) vandaan halen.

 52. Geachte heer,

  Ik zou graag meer willen weten voor het opzetten van een viskwekerij in Indonesië.

  Graag zou ik een keer hiervoor bij u langs willen komen

  Mvgr

  Arman

 53. Beste mensen, ik wil voor hobby europese meerval kweken. Hoe kom ik aan eitjes of wat jonge stellen?

 54. HI
  Ik wilde beginnen met het grootbrengen van vissen (vissen op de foto) .Wat voor soort omgeving wordt gecultiveerd? Grond zwembad of in het RAS-systeem? Gelieve mij te begeleiden. Hartelijk dank en bedankt.
  samanazarkhah@gmail.com

 55. What about the breeding of fish Names: ( En – Pike-perch, Fr – Sandre, Es – Lucioperca) What kind of breeding place and type of food and kind of breeding should be? How to prevent the same kind of eating this fish?
  Can you tell me the whole process of breeding this fish?
  Please send me your email.
  thank you very much
  samanazarkhah@gmail.com

 56. Voor de exploitatie van een viskwekerij is uiteraard voer nodig. Valt dit voer onder het hoge of het lage btw-tarief?
  Joost

 57. Geachte heer,

  ik wil graag kleinschalig starten met kweken van Hoplosternum littorale.
  Heeft een tips hoe een bedrijfsplan er uit moet zien om met succes te kunnen kweken.
  Welke vergunningen zijn er nodig en aan welke eisen moet worden voldaan.
  Er zijn al kwekerijen in belgie en Nederland.
  Heeft u daar gegevens van.

  We zijn een dagbestedings organisatie voor hindoestaanse ouderen.
  Het lijkt ons leuk om deze groep weer met hun vissoorten hier in Nederland in contact te laten komen. Dit zal zeer bevorderlijk zijn voor hun welzijn en leuke jeugd herinneringen uit Suriname.

  mvrgr
  Roep makhan
  Dampkring 35
  3454 RD De Meern
  06-33689625

 58. Ik kon de foto niet verzenden. De naam van de vis:Names: En – Pike-perch, Fr – Sandre, Es – Lucioperca